søndag, mai 10, 2009

Jokermatematikk for de lærde


Matematikk er et lite populært fag blant normaleleven. Jeg som lærerstudent lærer da hvordan vi kan gjøre dette grusomt kjedelige faget spennende og interessant. Ikke minst relevant!
Og hva er vel ikke bedre da enn og rett og slett putte inn litt Joker i matematikktimen??
Jo, det er jo en genial ide.

Her om dagen, uten å lure noen var det andre mai, tok jeg meg tid til å studere kvitteringene som lå igjen etter at noen kunder hadde vært innom. Det er da jeg oppdager det utrolige! På et minutt(sett bort fra et lite ubetydelig sekund) har jeg ekspedert tre Jokerkunder. Dette er nærmest Jokerantastisk!
Sett at det er i gjennomsnitt tre kunder per minutt. Så tar vi en helt tilfeldig dag, for eksempel torsdag. På torsdag(og alle andre hverdager) er Joker oppe i 11 timer. Hver time består av 60 minutter.
Multipliserer vi antall timer med antall minutt i en time får vi antall minutter på en hel dag.
Henger dere med så langt? Det gjør ikke jeg...

11*60=660

På denne torsdagen er altså Joker Kværnerbyen oppe i 660 minutter. Det er nesten 666, et lite guddommelig tall, så det var godt det stoppa rett før. Puh.

Så går vi tilbake til kvitteringen med det herlige funnet. 3 kunder per minutt. Hvor mange kunder er det da på en hel dag?
Dette er en vrien problemstilling mange vil sette fast ved. Det er altså normalt å få trang til å klø seg i hodet.
I følge meg, den lærde lærer(les: jeg har rett, uansett), må vi altså multiplisere antall kunder i minuttet med antall minutter i alt på en hel dag.

3*660=1980

1980 kunder altså. Hvis det hadde vært fast linje. Her kan vi gå inn på grafer og funksjoner og det som er, men dette vil vi gå nærmere inn på ved en senere anledning. Beklager.

År 1980 - starten på det som skulle bli det mest fantastiske tiåret noensinne. Irland vant Melodi Grand Prix og selveste Jimmy Carter var president i USA. Her regjerte den mest folkekjære kongen, Olav, og alle var så og si lykkelige.
Så dette er et fint tall for antall Jokerkunder på en dag.

La oss dra det litt lenger. La oss si at disse 1980 kundene handler for 115,50 kroner hver. Hvor mye penger får Joker Kværnerbyen inn da? Dette er jo et veldig relevant spørsmål. Nevn penger for skoleelever og de er med! Det er som å mate løvene - ikke gi dem havre, gi dem kjøtt!

Det blir altså multiplikasjon igjen. Vi multipliserer antall kunder med summen. Da får vi svaret vårt.

1980*115,50=228690

Og DET er mye penger. Hvor mye kan vi som jobber på Joker og får disse pengene handle for disse pengene igjen?
Hvis vi går tilbake til år 1980 igjen, da, hvor 1kg poteter kostet 1,21. Hvor mye poteter kunne de Jokeransatte i denne butikken handlet for pengene Jokerkundene legger igjen i kassa?

228690*1,21=276714,9

Det er masse det. Det blir en heftig potetfest.

Men nå må vi ikke glemme at Joker selv ikke får alle pengene kundene legger i kassa. Varene kommer jo ikke på noe sølvflat flyvende inn i hyllene. Nei, her må man visst betale for det man vil ha. Og Joker vil ha mye. Hver uke betaler Joker 10000 for varene de får levert i pappesker på paller. Nå fikk kanskje noen litt klamme hender her? Hva skal vi gjøre nå? Hvordan skal vi regne?? Slapp av, husk at jeg skal veilede dere gjennom dette også.
Vi har altså 228690 kroner på en dag, og for å gjøre det hele litt enklere sier vi at til tross for mindre åpningstid legger kundene igjen samme sum i kassa på lørdag og søndag. Da har vi 7 dager i uka, hvor vi får inn 228690 kroner. Så skal det trekkes fra 10000 kroner. Men kan dette trekkes fra den daglige summen, når det som skal trekkes fra gjelder hele uka?
Nei.
Dette er hva vi må gjøre:

10000/7=1428,57142857142857142857

Her dukket det faktisk opp et periodisk rasjonelt tall! Utrolig! Men dette lærer du kun om hvis du velger lærerutdannelsen, så dette dropper jeg nå.
Vi kom nå fram til hva Joker må betale daglig for sine varer; 1428kroner(vi dropper desimaltall)
Deretter må dette igjen trekkes fra den daglige summen kundene legger i Jokerkassa.

228690-1428=227262

Der har vi altså svaret våres. Om vi trekker fra det Joker må betale for varene sine, får Joker på en helt vanlig dag inn 227262kroner. Så kan vi regne igjen hvor mye poteter vi hadde fått for dette. Men nå tror jeg jaggu timen er over.
Å regne videre får være hjemmelekse.


Nå har vi lært hvordan vi multipliserer, deler og trekker fra. Vi har lært hvordan vi setter opp regnestykker. Og vi har lært litt om det som skjer bak lukkede dører på Joker(potetfestene er meget populære). Og alt er regnet med kalkulatoren på PC-en! Er ikke verden og den nye teknologien fantastisk?
Jo, det er den virkelig. Kanskje ikke bedre enn i 1980, men vi kommer oss.

6 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hold det inne, vær så snill. Takk:)

    Det gjør vi. Potetskruehalskjede derimot har vi ikke lagd enda! Det høres gøy ut:D Neste gang;) Vil du være med?:D

    SvarSlett
  3. Jeg vil i hvertfall være med! :D

    Det er da helt riktig å runde av til nærmeste hele krone når man regner med penger! Man betaler ikke med ører lenger gjør man vel? Nei, jeg syns du er flink til butikkregning jeg ^^

    SvarSlett
  4. Jeg ser det som en glipp fra min side, og trekker det herved tilbake!

    Lager dere poptetnisser, når dere har potetfest vinterstid før jul?

    SvarSlett
  5. Bra. Vi bruker jo faktisk ikke ører lenger! :D

    Potetnisser lager vi da ja. Det er en populær julegave!

    SvarSlett
  6. Det er bra :)

    åhh..da lager hu svenske potatistomter! søtt^^

    SvarSlett